SEO Оптимизация на сайт "trixie SEO"

Какво е white hat SEO?

След като вече сте тук най-вероятно вече знаете какво означава SEO оптимизация – процес на усъвършенстване на страници с цел по-високи позиции в Гугъл. А какво е значението на White Hat SEO? Има два основни начина за оптимизация – White Hat и Black Hat или „бяла шапка“ и „черна шапка“, както са по-известни в България. И двата метода могат да покажат добър резултат, но с различни последствия.

Значение на White Hat SEO

Този метод на оптимизация се съобразява изцяло с ръководството на Гугъл, включващ препоръки към всички оптимизатори в бранша. Всяка една линкбилдинг и копирайтинг стратегия се прави според съветите на Гугъл без да се правят опити за манипулация на резултатие. White Hat метода е изцяло насочен към това в резултатите да са включени адекватни за потребителя страници, като точно потребителя на сайта Ви е с най-голям приоритет.

Правила за оптимизация за търсачки

  • Гугъл е шефът! Следването на неговите правила при оптимизация е от съществено значение.
  • Оптимизиране за потребителя, а не за търсачките.
  • Създаване на съдържание, което задържа окото на потребителя и го кара да го споделя.
  • Създаване на уебсайт, който се отличава от конкурентните сайтове в нишата.

Каква е разликата между White Hat и Black Hat?

Пример за White Hat оптимизация можем най-лесно да дадем със съдржанието на следния текст:

Black Hat SEO

Ако имате опит като интернет потребител най-вероятно сте срещали странен за вас текст като: Iphone 7 cena предлага 5 инчов дисплей със … Възможносите на камерата на Iphone 8 cena…. Тук виждаме Black Hat техника по-известна като „match content“. Идеята е текста да включва точни фрази с популярни ключови думи за търсене и по този начин да качи позциите си в резултатите при търсене на „Iphone 7 cena“. Ако такъв текст попадне под лупата на Гугъл, то сайта най-вероятно ще бъде наказан от търсачката. Определено съдържанието не изглежда правилно за човешкото око и прави лошо впечатление при четене, а това не е в полза на потребителя.

White Hat SEO

Ако трябва да преобразим този текст според White Hat стандартите той би изглеждал така: Телефонът предлага 5 инчов дисплей със … Възможносите на камерата са … Така структурирано съдържанието изглежа по-лесно за четене от потребителя каквото е и целта на Гугъл и другите търсачки. От гледна точка на линкбилдинг, там нещата са ясни – качеството е по-важно от количеството. Релевантността и авторитета на един линк може да е много по-ефективен от стабилна бройка нискокачествени линкове.

Заключение

black-hat-vs-white-hat-seo

Идеята на White Hat SEO метода е натурално да повишите видимостта на бранда Ви. Предимството е, че избягвате директни наказания от Гугъл, а също така и запазвате сигурни позициите си при евентуален ъпдейт на търсачката. Бележка: За статията използвахме само Гугъл като търсачка, но трябва да споменем, че и другите търсачки имат сходни правила за СЕО оптимизация. Ето ги и тях:

black-hat-vs-white-hat-seo-experts

23 Август 2021 | безплатен SEO одит | Копирайтинг | На първа страница в Google | White hat SEO | SEO оптимизация | SEO оптимизация цени | Търсене по снимка с google images