SEO Оптимизация на сайт "trixie SEO"

Търсене по снимка с Google Images

“Целия смисъл в това да правиш снимки е, че после не трябва да обясняваш нещата с думи.” – Елиът Ъруит. Тази много вярна мисъл на световноизвестния фотограф Елиът Ъруит отлично хвърля светлина върху това, което ще ви покажем тук – търсене по снимка с помощта на Google. На всички ни се е случвало да попаднем на някоя красива снимка и да искаме да получим малко повече информация свързана с нея или просто да разгледаме сходни такива. Това може да се случи бързо и лесно с една от най-добрите търсачки за търсене на изображения, а именно Google Images.

Как се появи търсачката за разпознаване по снимки

Бихте ли предположили някога, че вдъхновението зад създаването на такъв тип търсеща машина е една…рокля? През 2000 година на 42-то издание на наградите “Grammy”, Дженифър Лопез носи една от най-емблематичните рокли на модната къща “Versace”, отваряйки нов хоризонт за Гугъл. Тази рокля се превръща в сензация за отрицателно време, карайки хората по цял свят да искат още и още от нея. Разработчиците на информационния гигант стигнали до извода, че ще е необходима опция за търсене по снимка, за да отговорят на най-високо търсеното запитване тогава: “Jennifer Lopez’s green dress”. До този момент търсачката на Гугъл е била ограничена до показването на обикновени страници с текст и линкове.

Как Гугъл успява да прецени кое изображение е сходно с друго?

Да намериш това, което ти трябва би било почти невъзможно без помощта на алгоритмите на Гугъл. Това са системи, с чието съдействие се сортира цялото съдържание, което се качва ежедневно в Интернет. Механизмите на Гугъл, помагащи в сортирането на уеб-сайтовете са устроени да подреждат стотици милиарди уеб-страници в индекса на търсачката, за да намерят най-значителните и полезни резултати за части от секундата. Едва след края на този процес търсещата машина ви показва тези резултати по начин, който да ви помогне в намирането на това, което търсите.

Това са алгоритмите, които Google Images изпълняват в няколко последователни стъпки:

  • Анализиране: Подаденото изображение се анализира за идентификатори като цветове, точки, линии и текстури
  • Генериране на запитване: Отличителните характеристики извлечени след първата стъпка се използват за генериране на запитване към търсачката
  • Съпоставка: Заявката се съпоставя с вече наличните изображенията в индекса на Google
  • Връщане на резултат: Алгоритмите за търсене и съвпадение на Google връщат съответстващи и визуално подобни резултати на потребителя.

Как да търсим по снимка в Google

Време е да пристъпим към съществената част и да ви запознаем с един алтернативен метод на търсене. Ще знаете как да търсите изображения, които да използвате за вашия уеб сайт, блог, реклами или маркетингово съдържание от друго естество. Въпреки, че не всички изображения намиращи се в основната търсачка на Google могат да се използват за търговски цели без разрешение, Google Images разполага с богата колекция, която може да използвате свободно. Ето как се случва магията:

1. Отворете уеб сайта на Google Images; 2. Един от лесните начини за търсене е като използвате техниката “дръпни и пусни”. Кликнете върху снимката, чрез която искате да извършите търсенето, като задържите бутона на мишката натиснат. Следва буквално да провлачите снимката до полето за търсене и да освободите бутона на мишката. Резултатите би трябвало да са налице. 3. Другият начин за търсене е да кликнете върху иконата с фотоапарат в лентата за търсене на търсачката. Ще се отвори нов прозорец предоставящ два начина да въведете снимката, с която искате да търсите – да поставите линка, в който се съдържа тази снимка или да я качите по обичайния начин чрез Upload an Image. 4. След като все пак сме SEO специалисти ще ви обясним още един похват, съкращаващ максимално този процес на търсене. Трябва да добавим, че този метод е актуален само ако използвате Chrome като уеб браузър. Още докато сте в сайта, съдържащ изображението, което ви вълнува натиснете десен бутон на мишката. От менюто, което ще се отвори кликнете върху “Търсене на изображението чрез Google”, като на английски тази опция ще е изписана по следния начин: “Search Google for Image”.

Как оптимизирането на снимки може да помогне на бизнеса Ви?

Според проучване на seo Clarity през Април 2019-та Гугъл значително е повишил броя на показваните снимки. До този месец 24% от резултатите са включвали снимки, като към днешна дата този процент е 34%. За пример на резултат със снимки ще погледнем към дамската мода и по-точно ключовата дума „дамско яке“:

Заключение

google-tarsene-snimki

Класирането в резултатите на Google Images е още един начин за оптимизиране на видимостта на даден уеб сайт по устойчив начин. От една страна, изображенията предоставят възможност за повишаване на уникалността на уеб сайта и значимостта на конкретни ключови думи, от друга – добро класиране в Google. Важно е да отбележим, че този метод на white hat SEO оптимизация се води изцяло White Hat. Освен линкове към текстово съдържание на вашия уеб сайт, трафикът може да бъде допълнително увеличен, като се добавят връзки към изображенията намиращи се в него.

tarsene-na-snimki-v-google

24 Август 2021 | безплатен SEO одит | Копирайтинг | На първа страница в Google | White hat SEO | SEO оптимизация | SEO оптимизация цени | Търсене по снимка с google images