5 популярни търсачки в България

Направихме проучване в кои сайтове потребилетите в България най-често ивзвършват търсения с ключови думи. Ето и резултатите:

1. Google.BG

Google.bg

Първото място едва ли е изненада за някой. Гугъл е една от най-използваните търсачки към днешна дата като взима 88.37% от целия дял на пазара, като в Бразилия дори достига и 96%. Още по-впечатляваща е статистиката при мобилното търсене – там дяла от мобилния трафик е 95.65% в световен мащаб. Именно за това, когато се прави SEO оптимизация специалистите се съобразяват основно с ръководствата на Гугъл.

  • Средна сесия на потребителя: 2 мин. и 37 сек.
  • Среден брой търсения на ден за един потребител: 3.26

Факт: Един средно статистически потребител прави средно 3 или 4 търсения в Гугъл на ден.

2. YouТube.com

5 популярни търсачки в България 1

Макар и предназначен за видео, YouTube си остава място, където хората често търсят информация. Естествено вида търсене е по-различен като основно потребителите се оглеждат за песни, ревюта на продукти, клипове тип „как се прави“ и др. Друга българска алтернатива на сайт с видео съдържание е Vbox7, където също може да се качват видеа.

  • Средна сесия на потребителя: 12 мин. и 52 сек.
  • Среден брой посетени страници на ден: 7.20

3. Facebook.com

5 популярни търсачки в България 2

Facebook e най-развитата социална мрежа като средно на ден прекарва по 18 минути на ден. В течение на времето и изграждането на бизнес страниците хората започнаха да търсят реална оценка и мнение за фирма или услуга.

С излизането на обявите Facebook дават още една възможност на бизнеса ви да придобие повече видимост в социалната мрежа.

  • Средна сесия на потребителя: 12 мин. и 52 сек.
  • Среден брой посетени страници на ден: 7.20

Факт: Най-търсената ключова дума в Гугъл всъщност е „Facebook“.

4. Wikipedia.org

5 популярни търсачки в България 3

Уикипедия е огромен сайт с доствоверна информация и точно затова потребилите го използват като търсачка. Основно се търси информация за личности, събития и терминология.

  • Средна сесия на потребителя: 3 мин. и 50 сек.
  • Среден брой посетени страници на ден: 2.92

5. Yahoo.com

5 популярни търсачки в България 4

Yahoo е най-посещаваната търсачка след Гугъл в България според Alexa. Търсесащата машина винаги се е стремяла да изглежда повече като портал, с цел да задържи повече потребителя. За разлика от Гугъл тук може да намерите прогнозата за време, хороскоп, последните новини от света и др.

  • Средна сесия на потребителя: 4 мин. и 30 сек. (2 мин. повече в сравнение с Гугъл)
  • Среден брой посетени страници на ден: 4.29
Безплатен одит на Вашия сайт
Въведете Вашия домейн