На първа страница в Google

Ако Вашият сайт се класира на първа страница в Google вие получавате безплатен органичен трафик. В тази статия ще проследим как точно се разпределя трафика от потребилете като се фокусираме основно върху първите места от резултатите.

Първо място в Google

Това, че сте на първа страница е чудесно, но на коя позиция се класирате е много по-ключов момент.

На първа страница в Google 1

Както виждате на графиката първото място взима 33% дял от цялото търсене на ключовата дума. Ако Вашата страница се класира на челното място на ключова дума с 1 000 месечно търсене, то тогава вие ще получавате средно 333 посетителя на месец от Google търсене.

Първите 5 резултата

Следвайки горния пример за дума с 1 000 месечно търсене, първите 5 резултата взимат следния дял от трафика:

 Позиция Дял на търсене Потребители/месец
 1  32.5%  325
 2  17.6%  176
 3  11.4%  114
 4  8.1%  81
 5  6.1%  61

Както виждате разликата между първия и петтия резултат е драстична. Именно и за това повечето специалисти в сферата на SEO оптимизацията преследват първите три резултата в класирането. Други статистики сочат и значителен спад в CTR (Click-through rate) след четвъртото място.

На втора страница в Google

Да си на втора страница в резултатите е доста неефектвино, тъй като под 10% от потребителите стигат до нея. Ако потребителя не намери какво иска от резултатите на първа станица по-вероятно е той да направи ново търсене с нова ключова дума. Ако искате да разбере как се класира Вашия сайт, можете да се възползвате от безплатен SEO одит.

Платени реклами

Платени реклами и органични резултати

Може би вече знаете, че първите резултати на ключови думи с високо търсене са платените реклами предоставени от платформата Google Ads. Тя позволява създаването на  рекламни кампании с цена на клик. Истината обаче е, че едва 10% от посетителите кликат на тези реклами, тъй като повече потребители знаят, че това са реклами и не им се струват толкова надеждни колкото органичните резултати.

Източници: